Ta dig runt kollektivt i Stockholms stad

När du ska förflytta dig i Stockholm är det smidigast att åka kollektivt. Självklart kan du åka egen bil, men det är en stor stad med långa sträckor, avstängda vägar och köer. Dessutom kostar det en hel del att parkera, om du har turen att hitta en plats. Vill du vara säker på att komma både dit och hem i tid ska du välja något av de kollektiva alternativen. Detta val gör dessutom att du medverkar till att skydda vår gemensamma miljö, eftersom samåkning är betydligt mer miljövänligt än att åka själv i egen bil.

SL – Stockholms Lokaltrafik

Stockholms stad växer konstant och SL har fullt upp med att hänga med och skapa lösningar anpassade efter mängden resenärer och miljöpåverkan. Kollektivtrafiksystemet rustas ständigt upp och redan nu finns ett växande antal moderna, nybyggda buss- och tågterminaler. Under våren 2018 kommer regeringen att fatta ett beslut rörande prioriteringar och finansiering av olika infrastruktursatsningar.
Stockholm Lokaltrafik (SL) ägs till största delen av Stockholm Läns Landsting, men trafiken är entreprenörsbaserad. Exempel på hur du kan åka kollektivt på olika håll i Stockholm är busstrafik, pendeltåg, spårvagn och tunnelbana.

 

Bussar och pendeltåg

Stockholms bussar går på de flesta håll och är ett smidigt sätt att ta sig runt i staden. Dessutom finns det särskilda busslinjer avsedda att komplettera på de sträckor där pendeltåg eller tunnelbana saknas. Förorter som Nacka och Lidingö nås exempelvis med bussanknytning från Slussen respektive Ropsten och till Tyresö kan du ta bussen direkt från Gullmarsplan. Det går även nattbussar till och från centrum till flera destinationer, med minst en avgång per timme mellan 01.00 och 05.00.
Stockholms pendeltåg är de tåg kör pendeltrafik mellan Stockholm och orterna utanför staden. Vanligtvis avgår 4 tåg per timme, men under rusningstid kan det avgå tåg upp till 14 gånger per timme. Pendeltågen har av fyra huvudlinjer, men kör även en särskild linje, linje 34, under rusningstid. På pendeltågens drygt 50 stationer stiger ca 281 000 på och av per dag. De flesta stationerna är inom Stockholms län, men en del finns faktiskt utanför länsgränsen. Exempelvis hittar du såväl Knivsta som ändstationerna Bålsta och Uppsala C i Uppsala län.
På sträckorna Kungsängen–Västerhaninge samt Märsta–Södertälje Centrum avgår ett tåg varje kvart under dagtid. Under kvällstid avgår de något mer sällan, dvs. en gång i halvtimmen.

Spårvagn och tunnelbana

Djurgården är ett trevligt område med många spännande platser väl värda ett besök. Dessutom är där väldigt vackert. Hit tar du dig enklast med spårvagnens linje 7 som går mellan Sergels torg och Waldemarsudde flera gånger i timmen under hela dagarna. Fram till 2018 är ändhållplatsen Kungsträdgården men planen är att linje 7 sedan ska gå till Klarabergsgatan, i närheten av Stockholms central.
Stockholms tunnelbanesystem är det absolut enklaste sättet att ta sig runt i Stockholm. Det är 109 kilometer långt och betjänar hela Stockholm, inklusive förorterna, och du kan välja på en rad olika biljettköpsvarianter. Du kan t.ex. köpa sms-biljett, skaffa mobilappen för biljettköp eller handla via sl.se. Från 9 januari 2017 blir det fasta priser på enkelbiljetter och zongränserna försvinner. Som student får du rabatt på så gott som alla typer av biljetter.
Antalet stationer är ca 100 och de är fördelade tre delsystem. Vi har den Gröna linjen, den Röda linjen och den Blå linjen.
Gröna linjen har totalt 49 stationer. På den gröna linjen går linje 17 Åkeshov–Skarpnäck, linje 18 Alvik–Farsta strand och linje 19 Hässelby strand–Hagsätra. Gröna linjen går mestadels utomhus men även i tunnel under de centrala delarna av staden, och har under vardagarna ca 482 000 resenärer. Några av de mest populära stationerna på gröna linjen är T-centralen, Slussen och Gullmarsplan.
Röda linjen har totalt 36 stationer. Den kör på fyra grenar, Fruängen och Norsborg i sydsydväst samt Ropsten och Mörby centrum i nordnordost.
Blå linjen går från Kungsträdgården via T-centralen och vidare till Västra skogen. Där förgrenas den och fortsätter via linje 11 respektive linje 10 till Akalla och Hjulsta.

Låt Arlanda Express ta dig mot resten av världen

En resa som är absolut enklast att göra kollektivt är resan till Arlanda. Sedan 1999 finns direktlinjen Arlanda Express med avgång från Stockholm C, som avgår relativt ofta dygnet runt och tar totalt ca 20 minuter. Genom att åka med Arlanda Express till Arlanda flygplats undviker du både trafikförseningar och avgiften för långtidsparkering.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *