Ta dig runt i Göteborg med kollektivtrafik

Hur tillgänglig en stad är avgör ofta vilket första intryck vi får av den. Är det krångligt att ta sig runt och du måste ödsla tid på att läsa kartor, köra fel och leta parkering tappar du snart upptäckarlusten och börjar längta hem.
Det ska vara enkelt och smidigt att ta sig runt i en stad. Det är det i Göteborg. När du besöker Göteborg har du alla förutsättningar att åka kollektivt med olika färdmedel. Kollektivtrafiken ser till att alla kan förflytta sig runt i de olika stadsdelarna och dess omnejd. Västtrafik sköter kollektivtrafiken i Göteborg och erbjuder dig ett stort utbud av resmöjligheter med såväl buss som pendeltåg eller färja. Dessutom finns ett väl utbyggt spårvagnsnät i Göteborg och den så kallade Flexlinjen är ytterligare ett komplement.

Flexlinjen, färdtjänst och kort för seniorer

Flexlinjen täcker in i stort sett hela Göteborg och är också den del av kollektivtrafiken som tar dig till de mer begränsade områdena i staden. Den kör alla dagar i veckan och går att boka via webben, telefon, eller genom en särskild app. Du måste boka din resa med Flexlinjen i förväg och du får då garanterat en plats på aktuell resa. Om du har rätt till färdtjänst behöver du inte förboka din resa med Flexlinjen. Färdtjänstbeviset gäller som garanti och det ger dig också en rad andra förmåner när du väljer att åka med olika kollektiva medel, bland annat får du ta med dig engratis medresenär.
Är du över 65 år gammal och bosatt i Göteborg kan du skaffa ett så kallat Seniorkort från Västtrafik. Detta ger dig möjlighet att resa kollektivt i Göteborg dygnet runt, året runt.

Biljettvarianter för kollektivt åkande

Du kan köpa olika typer av biljetter till kollektivtrafiken i Göteborg, på en rad försäljningsställen som till exempel Västtrafiks egna försäljningsställen, Pressbyrån, Turistbyrån eller 7- eleven. Den smidiga tredygnsbiljetten ger dig åkning på buss, båt och spårvagn och köper du ett Göteborg City Card får du dessutom fritt inträde på ett flertal attraktiva ställen som Liseberg, Universeum och några av stadens många muséer. Olika biljetter kan lämpa sig olika väl beroende på vad du vill få ut av ditt Göteborgsbesök.
Tredygnsbiljetten är kanske smidigaste alternativet om du gör ett längre besök i Göteborg och ämnar resa runt lite för att utforska staden under din vistelse. Ett alternativ för kortare tid kan vara en dygnsbiljett, som gäller i 24 timmar från tiden för inköp eller en enkelbiljett för enstaka resor.

Betalningsalternativ

Biljetter till kollektivtrafikresor kan betalas med kort eller sms men givetvis också med kontanta medel, dock skiljer detta sig åt mellan olika typer av biljetter. Ombord på spårvagnar finns biljettautomat för mynt eller kortbetalning, medan du förväntas förköpa din biljett när du ska åka stadsbuss. På båtarna betalar du direkt ombord, företrädesvis med bankkort.

Gratis hjälp av Reseplaneraren och våra reseinstruktörer

Med gratisappen Reseplaneraren kan du kolla upp avgångar, rutter och tidtabeller gällande både spårvagn, buss, båt och tåg på ett enkelt sätt direkt i din smartphone.
Om du är ovan vid att åka kollektivt men känner dig redo att ta steget kan du få hjälp att lära dig systemet och komma igång av en av Västtrafiks reseinstruktörer. Instruktören besöker dig i hemmet och besvarar dina frågor gällande kollektivtrafiken, och han eller hon följer även med dig på första resan om du så önskar. Reseinstruktörens tjänster kostar ingenting. Dessutom är de resor du gör tillsammans med en reseinstruktör helt gratis.

g komma igång med ditt resande, kanske med flexlinjen? Kollektivtrafiken i Göteborg sköts av Västtrafik. I kollektivtrafiken ingår spårvagnar, bussar, pendeltåg och

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *