Sommaren närmar sig med stormsteg!

Sommaren närmar sig med stormsteg. Vi går mot ljusare tider och även om det är några månader kvar så börjar vi längta. Längta efter ljuset, värmen, tunnare kläder, en kall dryck på en uteservering. Det är som om alla vaknar ur sin dvala när sommaren kommer. Redan den första soliga dagen fylls uteserveringarna och gatorna som ekat tomma under den mörka och kalla tiden på året. Sverige kan visserligen inte stoltsera med det bästa eller mest stabila sommarvädret men å andra sidan så är vi svenskar inte så petiga. Uppehåll och femton plusgrader är väl en bra start?

Det finns faktiskt en grupp individer i Sverige och runt om i världen som föredrar det svalare klimatet. De önskar att de kunde ta del av solen, stimmet på uteserveringarna och de underbara sommaraktiviteterna men tyvärr har en problematik som förhindrar detta. 1-3% av världens befolkning lider av hyperhidros, överdriven svettning. Det betyder att de svettas stora mängder utan direkt anledning.

Att svettas är normalt och det gör vi alla. Därför är det vanligt att människor med hyperhidros blir bortviftade: ”Jag svettas också mycket.” ”Det spelar väl ingen roll.” är vanliga kommentarer.

Föreställ dig att det är 15 grader ute. Du har jeans och en tröja på dig. Du går i långsam takt till bussen. Efter ca 3-4 minuter börjar det pärla sig i pannan på dig. Du är själv och inte särskilt nervös eller stressad. Inte heller är din promenad särskilt fysiskt ansträngande. Trots detta börjat svetten snart rinna från panna och hårfäste ner i ansikte och nacke. Eller är det kanske i armhålorna som du svettas enorma mängder? Eller från händer och fötter? Kanske från ljumskar, underliv och rumpa så att byxorna snabbt blir blöta?

De som lider av hyperhidros lider något oerhört. Skammen, känslan av att vara ofräsch. Allas blickar. Är han sjuk? Har hon social fobi? Har han kissat på sig?

De kraftiga svettningarna beror på ett överaktivt nervsystem. Det är genetiskt och inget man kan kontrollera. Ofta börjar besvären i tonåren men kan även komma betydligt tidigare eller senare i livet. Det finns inget direkt botemedel mot hyperhidros men det finns en rad olika behandlingar som brukar minska besvären avsevärt.

Botulinumtoxininjektioner i huden på den områden där man svettas kan användas för at behandla hyperhidros oavsett var på kroppen. Effekten håller ca 3-12 månader med stor variation mellan individer. Aluminiumklorid t.e.x STOP24 eller Absolut torr som säljs receptfritt på apoteken kan testas men fungerar tyvärr ofta dåligt för de med hyperhidros. Det finns tabletter mot hyperhidros där den vanligaste är Ditropan. Vissa tycker att de fungerar bra men många tycker att de ger mycket biverkningar. Om man lider av hyperhidros i händer eller fötter så kan man behandla sig med en så kallad jontoforesmaskin. Det är en maskin som man köper hem och sedan utför behandlingar ca en gång i veckan. Resultatet blir inte bli mirakulöst men bra nog för att personen ska känna stor skillnad på svettningarna. Jontofores innebär att man stoppar händer/fötter i ett vattenbad och en svag elektrisk ström förs genom vattnet. Vetenskapliga studier visar goda resultat vid regelbunden användning.

Ägna hyperhidros en tanke i sommar. Tittar du dig omkring så kommer du att märka att åkomman inte är ovanlig. Minns då hur mycket dessa människor lider. Påtala att det finns hjälp att få om du får tillfälle. Många med hyperhidros vet inte om detta trots många år med besvär. Kanske kan du hjälpa dig med överdriven svettning att få en chans till ett nytt liv och en chans att kunna njuta av sommaren och värmen som vi andra?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *