Kollektivtrafiken Malmö

När man pratar om kollektivtrafiken i Malmö är det i första hand bussarna man menar. Staden har satsat stenhårt på busstrafiken och det märks. Att åka buss i Malmö är både enkelt och prisvärt. Du kan enkelt ta dig till stadens alla områden på ett smidigt sätt med hjälp av de åtta huvudlinjerna och de fem pluslinjerna. Stadsbussarna i staden är gröna och regionbussarna är gula.

Hitta till din destination

För att hitta lämpliga bussrutter kan du antingen använda Google Maps vägbeskrivning och hitta lämpliga busslinjer på det sättet. Ett annat alternativ är att gå in på Skånetrafikens hemsida för att använda deras egna reseplanerare. De flesta föredrar dock att använda Skånetrafikens app på mobilen. Vi skriver mer om själva appen nedan.

Så här betalar du för din resa

Det finns flera sätt att betala när du ska använda kollektivtrafiken i Malmö. Du kan välja att betala:
•Med Skånetrafikens app (betalkort eller faktura)
•Ombord de gula bussarna (betalkort eller Jojokort)
•Ombord de gröna bussarna (endast med Jojokort)
•Vid en röd biljettautomat (betalkort eller kontanter)
•Hos Skånetrafikens kundcenter eller serviceombud (betalkort eller kontanter)

Skånetrafikens app

I Skånetrafikens app kan du smidigt köpa både buss- och tågbiljetter i Malmö och andra delar av Skåne (samt de närliggande länen och till och med till och från Danmark). Appen är även ett bra sätt att ta reda på hur du tar dig från en station till en annan samt för att snabbt få trafikinformation. Eftersom appen finns med både engelska och svenska som språkval passar den utmärkt för de flesta turister.

Kom ihåg att du behöver ett fungerande internet på mobilen för att kunna använda appen, både för att söka stationer samt för att köpa biljetter. Det är möjligt att förköpa en biljett och aktivera den senare trots att du inte har någon internetuppkoppling. Observera att en appbiljett inte är giltig förrän du har aktiverat den. Det är möjligt att genomföra köpet med ett bankkort som är kopplat till mobilen eller genom att samla dina biljettköp på en faktura (från Klarna).

Jojokort

Ett Jojokort är ett busskort gjort av hårdplast. De går att köpa på flera ställen, bland annat vid kundcenter, hos ombud samt genom biljettautomaterna. Det finns olika Jojokort med olika förmåner. De två viktigaste att känna till när du ska turista i Malmö är:

•Jojo Reskassa – fungerar exempelvis som ett vanligt betalkort fast du får 10 procents rabatt på dina resor. Går att köpa förladdat med antingen 50 eller 200 kronor.
•Jojo Period – ett månadskort (30 dagar) som fungerar inom vissa zoner. Ju fler zoner desto dyrare blir kortet. Kostar 500 kronor för 1 – 2 zoner inom Malmö. Du väljer själv startdatum när du köper kortet.

Gula och gröna bussar

De gula bussarna accepterar både betalkort och Jojokort medan de gröna bussarna endast accepterar Jojokort. Du kan även betala bussbiljetter med Skånetrafikens app.

Biljettautomat

En biljettautomat kan du använda för att köpa en enskild biljett med ditt bankkort eller för att ladda på ditt Jojokort. Du hittar dessa biljettautomater vid tågstationerna. Vissa accepterar även kontanter som betalning.

Kundcenter och ombud

Det finns två kundcenter i Malmö. Hit kan du komma för att köpa eller ladda på ett Jojokort, för att köpa en bussbiljett eller för att köpa en biljett till platser som ligger långt bort. Ett ombud är en butik eller ett företag som samarbetar med Skånetrafiken för att utföra enklare försäljning av Jojokort.

Som du märker kan du betala på flera olika sätt. Detta gör det enklare för dig som turist att kunna förstå och använda stadens kollektivtrafik. Det kommer inte dröja länge förrän du vet precis hur du ska ta dig från den ena platsen till den andra. Om du känner dig osäker över något, tveka inte att hugga tag i närmsta skåning för att fråga om hjälp. De kommer högst sannolikt att hjälpa dig direkt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *