De 10 bästa restaurangerna i Stockholm

De 10 bästa restaurangerna i Stockholm

Husmanskost eller lyxbuffé? Orientaliska smaker eller klassiska rätter med en touch av kontinenten? Självklart är det subjektivt vad man tycker är det bästa när det kommer till mat och vi vet att huvudstaden har ett oändligt utbud av restauranger och matställen, men vi tar oss ändå friheten att nämna några, som vi anser platsar bland de 10 bästa restaurangerna i Stockholm.

En del av våra pärlor bland Stockholms kök är centralt belägna och lätta att upptäcka, så som köttfanatikernas paradis Griffins Steakhouse vid Klarabergsviadukten och lyxpizzapalatset Giro på Sveavägen. Andra är lite mer diskret belägna och kräver kanske ett insidertips för att hitta. Vilken väljer du?

Vad blir det till lunch?

När du ska gå ut och äta lunch i Stockholm kanske du tenderar att alltid hamna på samma ställe? Är lunchen spontant påkommen under en vanlig arbetsdag kan man ju tänka sig att det är det geografiska läget som får avgöra, men är lunchen planerad och du har lite mer tid än den vanliga lunchtimmen på dig, kanske Tennstopet på Dalagatan kan vara ett intressant alternativ.

Tennstopet har öppet alla dagar men serverer endast dagens lunch måndag-fredag. Övriga tider går det att äta såväl trerätters middag som att besöka den supermysiga puben. Menyn bjuder på vällagade husmansrätter som pannbiff med karamelliserad lök och saltgurka, salthalstrad hel makrill med citronstuvad kål och stångkorv med stekt ägg och rödbetor och allt detta i Tennstopets trevliga, lite äldre, traditionella miljö.

En favorit i city är Rolfs kök på Tegnergatan. Här serveras enkla, mättande rätter med fokus på smak och med svenska förtecken, och den opretentiösa men mysiga inredningen skapar en hemtrevlig känsla som ger mersmak. Pub och restaurang öppen alla dagar till sena kvällen och med lunchservering måndag-fredag.

På superfräscha Restaurang Mother på Mäster Samuelsgatan står miljötänk och hälsa i fokus och här kan du avnjuta såväl frukost som lunch, brunch och middagsmål under veckan. Deras gröna buffé innehåller närmare hundra rätter och lämnar inget övrigt att önska. Mother´s meny ger dig mammas mat alla dagar i veckan och är en skänk från ovan till alla matälskare!

Middagsdejt i storstan

Restaurangerna som nämndes som lunchalternativ passar precis lika bra för besök kvällstid. Samtliga erbjuder en trevlig middagsmiljö och ständigt lika god service. Om du däremot är ute efter något mer annorlunda, kanske med ett extra romantiskt upplägg för en eventuell middagsdejt med ditt hjärtas utvalda, är kanske följande alternativ intressantare.

I den varma, ombonade miljön på Shanti Classic på Katarina Bangata kan du och ditt sällskap avnjuta en middag på tu man hand, omgivna av smakfullt möblemang, dämpad belysning och spännande indiska dofter. Shanti Classic erbjuder lite mer av det ”riktiga Indien” än den indiska mat som serveras på flertalet mindre ställen i stan.

I konceptet Shanti finns även andra sköna restauranger fast med en extra tvist, som exempelvis New York-inspirerade Soft Corner på Södermalmsallén eller den charmiga favoriten Gossip, där mysfaktorn inte vet några som helst gränser. Här finns en unik bengalisk meny, baserad på ljuvliga smaksensationer som lamm, fisk och vegetariska specialiteter, som får dig att undra om du faktiskt hamnat i en helt annan del av världen. På fullt allvar.

Gott för hela familjen

Vi försöker att få med något för alla. Är det småbarnfamiljen som ska äta ute är Pizza Hut en klassiker med stora variationer på toppingen och barnvänligt upplägg. Här finns god pizza i valfri storlek, samt en dessertmeny som får ögonen att tindra på de små. Ibland vill man kanske dock även som barnfamilj känna sig lite extra lyxig och då kan den medelhavsinspirerade tapasrestaurangen Andalusia på Döbelnsgatan vara ett minst lika uppskattat alternativ.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *