Smorgasbord är en typ av skandinavisk måltid där fler rätter från olika ingredienser serveras på ett större bord. Bordet består av flera kalla och varma rätter, där gästen tar vad och hur mycket han vill, han blev känd när han 1939 på världsmässan i New York för första gången erbjöds internationellt i den svenska paviljongen, i restaurangen "Three Crowns". Bröd, smör, ost är alltid en del av den ursprungliga buffén. Det är vanligt att fylla den första tallriken med kalla fiskrätter av sill, lax och ål. Efter den första tallriken fortsätter gästerna vanligtvis med andra kalla aptitretare och avrundas med varma rätter. Efterrätt kan inkluderas eller inte. Medlemmar i en sammanslutning av svenska köpmän på 1300-talet var de första som serverade ett ”brannvinsbord”, en liten buffé där aptitretare serverades innan de satt vid huvudbordet. Obligatoriska livsmedel var bröd, smör, ost, sill och flera typer av likörer, men också rökt lax, korv och kallt skivat saltat kött. Branvinsbordet fungerade som aptitretare när folk samlades eller efter middagen, ofta några timmar före middagen, ibland med män och kvinnor i separata rum. Buffén blev populär i mitten av 1600-talet, när maten flyttades från sidobordet till det viktigaste och varma och kalla rätter började serveras. Vid de olympiska spelen 1912 i Stockholm blev buffén huvudrätten för första gången. Idag är det vanligt i frukosthotell, vissa restauranger, cocktails, mottagningar. Buffé är en term som idag betecknar en mängd olika beredda kalla och varma rätter från olika livsmedel som äts separat i små portioner. Bordet på detta sätt kan ordnas till frukost, lunch och middag. Förresten förbereder svenskarna kalla rätter av fisk, krabbor och skaldjur genom att sprida små skivor bröd med smör på vilka de staplar de listade ingredienserna, beredda på olika sätt. Därav namnet på buffén, "Smörgåbord" - "Smörgås" - bröd med smör och "bord" - bord. I vårt land är denna term klassiskt, helt felaktigt tämjad och det betyder varje presentation av rätter på ett gemensamt bord från vilket gästerna serveras själva, oavsett rätterinnehåll och metod för beredning. Men vi vägrar aldrig att döpa honom! Denna sidan är utvecklad av ZenDev webbyrå i Göteborg